İnverter çıkış dalga şekilleri nelerdir?
1- Modifize sinus İnverterler
2- Tam Sinüs İnverterler
Inverter'ler nerelerde kullanılırlar?
Araçlar, tekneler, kamping, karavanlar, rüzgar / güneş enerji uygulamaları için idealdir. İnverter ile aracınızdaki 12 V DC akü geriliminden 230 V AC gelirim elde edebilirsiniz. Modifiye sinüs inverterlerin çalıştırdığı cihazlara ek olarak motor, klima, buzdolabı, gibi ağır yükler ve hassas elektronik cihazları (Telekom, askeri, medikal vb.) sorunsuz çalıştırırlar. Hafif, kompakt ve yüksek frekans teknolojisi kullanılarak dizayn edilirler.
Inverterleri kullanımının amacı ve faydaları nelerdir?
1- Şebeke Frekansındaki bozucu etkilerden kaynaklı motor , mekanik aksam hatalarının en aza indirilerek motor ve mekanik aksam tamir bakım maliyetlerinin minimum seviyede tutulması , bu nedenlede motor ve mekanik düzen ömrünün uzatılmasını sağlar.
2- Şebeke deki Cos? 0.98~1 arasına getirerek şebekeden çekilen reaktif enerjiyi azaltarak Enerji tasarrufu sağlanması , bazı uygulamalarda %30 ~40 arası tasarruf sağlanabilmektedir.
3- Devir değişikliği için Dişli veya kasnak düzeneklerine ihtiyaç duyulmaması nedeniyle devir değişikliklerinin hızlı ve maliyetsiz yapılabilmesi.
4- Yumuşak yolverme özelliği nedeniyle ilk kalkış ve duruş anında mekanik düzeneklere yapılan darbeli kalkış ve duruş özelliğinin olmaması nedeniyle mekanik bakım ve arıza maliyetlerinde bir azalma , bakım sürelerinin ve ömürlerinin uzamasına katkıda bulunur.
Bir inverterde bulunması gereken önemli özellikler aşağıda sıralanmıştır:
Otomatik açma/kapama: Bu özelliği sayesinde bir inverter evdeki enerji kullanımını algılayıp otomatik olarak kendini acar. Buna karşın herhangi bir enerji kullanımı olmaması durumunda ise kendini otomatik olarak kapar. Böylece fazla enerji harcamaz ve tasarrufa yardımcı olur.
Pil Şarj Etme: İnverter kendi enerjisini kendi pilinden sağladığı için, kendi kendine şarj etme özelliği kullanım acısından büyük bir kolaylık sağlar. Böylece inverter solar panelden gelen enerjinin küçük bir bölümünü kendini şarj etmek için kullanır. Böylece kendi kendine pili azaldığı zaman şarj olur.
Güç Arttırma: Bilindiği gibi çamaşır makinesi gibi büyük cihazlar diğer cihazlara göre daha fazla güç tüketirler yani güç gereksinimleri fazladır. Güç arttırma özelliği olan bir inverter gerektiğinde çıkış gücünü arttırarak bu cihazların düzgün bir şekilde çalışmasını garanti eder.
Bu özelliklerin dışında bilinmesi gereken bir başka önemli nokta ise inverter çeşitleridir. Inverterler iki temel başlık altında incelenebilir.
Şehir şebekesine bağlı solar sistemler için senkronize inverter: Bu inverterler solar panellerden aldıkları enerjiyi evi şehir şebekesinden gelen dağıtım kutusuna iletirler. Böylece bu enerji normal olarak ev içinde kullanılabilir. Bunun dışında bu inverterler ayni zamanda üretilen enerjinin şehir şebekesine satılmasını da sağlar. Kanunlara ve uygulamalara göre üretilen enerji kadar para elektrik masraflarından düşülür.
Şehir şebekesine bağlı olmayan solar sistemler için bağımsız inverter: Şehir şebekesinin olmadığı veya şehir şebekesinin kullanılmak istenmediği durumlarda güneş panellerinden alınan enerjiyi doğrudan evdeki zlere ileten inverter çeşididir.
kaynak: inverter.nedir.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder