30 Kasım 2014 Pazar

EVİMİN ÇATISI ENERJİ ÜRETMEYE UYGUNMU?


EVİMİN ÇATISI ENERJİ ÜRETMEYE UYGUNMU?
Merhaba arkadaşlar bugun evimizin çatısını inceleyeceğiz acaba güneşten elektrik üretimi için uygunmu? Uygun değil ise neler yapmak lazım gibi sorulara cevaplar arayacağız.
Fotovoltailk panellerimizin kurulumunda aradığımız özellıkler çatımızın büyük olması  güneye bakması ve 30 ila 35 derece arasında olması.
 Çatınız hangi yöne bakıyor?
Çatınızın hangi yöne baktığı gün içinde  ne kadar güneş ışığı aldığını belirler. Çatınızın yönü  güneye ne kadar çok bakıyorsa güneş ışığı almanız o kadar fazlalaşır. Yani güneye , güney batıya yada güney doğuya bakacak şekılde monte edilmesi en ıyı sonucu verecektir. Panellerin doğuya yada batıya bakması güneye bakmasına göre verimi  %15 azaltır.
Çatınızın eğimi ne kadar?
Panelleri için en ideal eğim 30 ile 45 derecedir . Eğer düz bir çatınız var ise özel aparatlar kullanılarak istenilen acıya uygun hale getirilir.
Paneller için ne kadar alanınız var?
Minimum 24 metre karelık alana ihtiyacınız olacak 3kW bir sistemin için kı standart bır evın günlük tüketimidir.
Çatınız sağlam mı?
Bağımsız 250w lık bır pv panelın ağırlığı 20kg dır. 3 kwlık bır sıstemde 12 güneş panelı kullanılır 12*20 240 kgdır.


İnverter (Çevirici) nedir ?

Inverter enerji tasarrufu sağlamak için geliştirilmiş, Frekans değiştirici anlamına gelen ve Alternatif akımdan (AC), Doğru akıma (DC), Doğru akımdan (DC), alternatif akım (AC) 3 faz biçimine dönüştürülebilen, frekansı ve gerilimi ayarlanabilen bir cihazdır. Başka bir deyişle, 12,24 veya 48V dc akü voltajını, 230V AC 50 hz voltaja çevirirler. Filtre devresinden geçirerek şebekeden gelen gerilim dalgalanmaları , pik’ler v.s gibi bozucu Elektrik dalgalanmalarını temizleyip AC veya Servo Motorun hızını yüksek kalkış momentiyle sıfırdan istenen değere, istenen sürede ayarlayabilen yüksek teknolojili Motor hız kontrol cihazlarıdır. Kalkış akımları olmadığından şebekeye zarar vermez. On-Off sistem ile çalışmazlar. Minimum ve maksimum aralıklarda çalışırlar. İnverter vasıtasıyla evlerde kullandığımız televizyonlar, aydınlatma lambaları, bilgisayarlar veya elektrikli el aletleri araba, tekne, kamping gibi mobil ortamlarda çalıştırılabilirlerinverter



İnverter çıkış dalga şekilleri nelerdir?

1- Modifize sinus İnverterler

2- Tam Sinüs İnverterler

Inverter'ler nerelerde kullanılırlar?

Araçlar, tekneler, kamping, karavanlar, rüzgar / güneş enerji uygulamaları için idealdir. İnverter ile aracınızdaki 12 V DC akü geriliminden 230 V AC gelirim elde edebilirsiniz. Modifiye sinüs inverterlerin çalıştırdığı cihazlara ek olarak motor, klima, buzdolabı, gibi ağır yükler ve hassas elektronik cihazları (Telekom, askeri, medikal vb.) sorunsuz çalıştırırlar. Hafif, kompakt ve yüksek frekans teknolojisi kullanılarak dizayn edilirler.

Inverterleri kullanımının amacı ve faydaları nelerdir?

1- Şebeke Frekansındaki bozucu etkilerden kaynaklı motor , mekanik aksam hatalarının en aza indirilerek motor ve mekanik aksam tamir bakım maliyetlerinin minimum seviyede tutulması , bu nedenlede motor ve mekanik düzen ömrünün uzatılmasını sağlar.

2- Şebeke deki Cos? 0.98~1 arasına getirerek şebekeden çekilen reaktif enerjiyi azaltarak Enerji tasarrufu sağlanması , bazı uygulamalarda %30 ~40 arası tasarruf sağlanabilmektedir.

3- Devir değişikliği için Dişli veya kasnak düzeneklerine ihtiyaç duyulmaması nedeniyle devir değişikliklerinin hızlı ve maliyetsiz yapılabilmesi.

4- Yumuşak yolverme özelliği nedeniyle ilk kalkış ve duruş anında mekanik düzeneklere yapılan darbeli kalkış ve duruş özelliğinin olmaması nedeniyle mekanik bakım ve arıza maliyetlerinde bir azalma , bakım sürelerinin ve ömürlerinin uzamasına katkıda bulunur.



Bir inverterde bulunması gereken önemli özellikler aşağıda sıralanmıştır:

Otomatik açma/kapama: Bu özelliği sayesinde bir inverter evdeki enerji kullanımını algılayıp otomatik olarak kendini acar. Buna karşın herhangi bir enerji kullanımı olmaması durumunda ise kendini otomatik olarak kapar. Böylece fazla enerji harcamaz ve tasarrufa yardımcı olur.

Pil Şarj Etme: İnverter kendi enerjisini kendi pilinden sağladığı için, kendi kendine şarj etme özelliği kullanım acısından büyük bir kolaylık sağlar. Böylece inverter solar panelden gelen enerjinin küçük bir bölümünü kendini şarj etmek için kullanır. Böylece kendi kendine pili azaldığı zaman şarj olur.

Güç Arttırma: Bilindiği gibi çamaşır makinesi gibi büyük cihazlar diğer cihazlara göre daha fazla güç tüketirler yani güç gereksinimleri fazladır. Güç arttırma özelliği olan bir inverter gerektiğinde çıkış gücünü arttırarak bu cihazların düzgün bir şekilde çalışmasını garanti eder.

Bu özelliklerin dışında bilinmesi gereken bir başka önemli nokta ise inverter çeşitleridir. Inverterler iki temel başlık altında incelenebilir.

 Şehir şebekesine bağlı solar sistemler için senkronize inverter:  Bu inverterler solar panellerden aldıkları enerjiyi evi şehir şebekesinden gelen dağıtım kutusuna iletirler. Böylece bu enerji normal olarak ev içinde kullanılabilir.  Bunun dışında bu inverterler ayni zamanda üretilen enerjinin şehir şebekesine satılmasını da sağlar. Kanunlara ve uygulamalara göre üretilen enerji kadar para elektrik masraflarından düşülür.

Şehir şebekesine bağlı olmayan solar sistemler için bağımsız inverter: Şehir şebekesinin olmadığı veya şehir şebekesinin kullanılmak istenmediği durumlarda güneş panellerinden alınan enerjiyi doğrudan evdeki zlere ileten inverter çeşididir.
kaynak: inverter.nedir.com








Yeni web sitem


Merhaba arkadaşlar  yoğun olduğum için pek yazamıyorum Bilgisayar Müh. son sınıf bir arkadaşım ıle web sitesi açtık ziyaret edebilirsiniz http://www.turkmenogluenerji.com/  enerji ile alakalı hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz facebook ve twitter adreslerıde mevcuttur.

ÇÖPTEN ENERJİ NASIL ÜRETİLİYOR?


Merhaba arkadaşlar uzun süredir yazamadım kusura bakmayın.İnternetten dolaşırken katı atıklarla ilgili haberlere denk geldim.Bölümüm itibari ile bu durum ilgimi oldukça çekti ve bu konu hakkında araştırma yapmaya karar verdim. Yaptığım araştırmalar sonunda ilginç olabilecek bazı şeylerde öğrendim. Bundan dolayı da bu konu hakkında bir yazı yazmaya karar verdim.İlk olarak size bu enerjinin nasıl üretildiğini anlatacam. 

Fabrikada ilk olarak katı ve çöp atıkları ayrılıyor ve bundan sonra doğru bir depolama yaparak atık çöpteki gazı bertaraf etmek gerekiyor. Sonraki adım ise bu çöpleri bakterilerin parçalamaları için özel depolarda çürütmeye tabi tutarak sonucunda metan gazı elde ediliyor. Geri kalan çöpün mikrobiyoloji ve rafineri teknolojisi ile yakıp hidrokarbonlarına ayrılıyor ve bu işlem ile singaz elde ediliyor. Bu işlemler bu şekilde devam ediyor ve oluşan gazlar elektrik sistemlerine gönderilerek elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Ayrıca bu işlemler sırasında oluşan ısı ile de sera veya bina ısıtması yapılmakta vede çevreyide temizlemekte bu işlem.Metan gazı karbondioksite göre atmosfere 21 kat zarar verir.
                             
Katı atıktan enerji üretiminde dünya birincisi isviçre diye biliriz çünkü katı atığının %96sını işliyor hatta isviçrenin çöpünün bittiği yönünde haberler cıkmıştı benim o zamanda dıkkatımı çekmişti sonrakı bı yazıda hollandadan yıllık 800.000 tonluk çöp ithalatına başladığını okumuştum.
İnternetten bir kaç hoşuma giden yazı paylaşacam bilgi edinmeniz amaçlı.

Bunları Biliyor musunuz?


  • Geri dönüşüm ve tekrar kullanımın ötesinde, atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine "geri kazanım" denilmektedir.
  • Geri kazanımla, doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır, çöplüğe giden atık miktarı azalır ve geleceğe yatırım yapılır.
  • Türkiye’de atıkların geri kazanımı konusunda uzun yıllardır süre gelen çalışmalar vardır. Cam, kâğıt, karton, plastik ve metal gibi atıklar özellikle çöp dökme sahalarından ve sokak toplayıcıları kanalıyla sokaklardan toplanmakta ve ham madde kaynağı olarak çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.
  • Kullanılmış ambalajların ve diğer değerlendirilebilir atıkların genel çöpten ayrı ve temiz olarak toplanması yöntemi geri kazanım sürecinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Ayrı toplanan geri kazanılabilir atıkların geri dönüşüm işlemine tabi tutulabilmesi için cinslerine göre de ayrılmaları gerekmektedir.
  • Türkiye’de çöp miktarının yaklaşık % 15-20 ’sini geri kazanılabilir nitelikli atıklar oluşturmaktadır.
  • Ambalaj çöp değil aynı zamanda bir ham maddedir. Yeniden kazanımı mümkün olan ambalajları evlerimizde ayrı toplayalım.
  • Herhangi bir ürünü alırken geri dönüşümlü olmasına dikkat edelim.
  • Kâğıtlarımızı, defterlerimizi tutumlu kullanıp kullanılmış kağıtları geri kazanalım.
  • Tükettiğimiz kağıtları çöpe atmak yerine toplayıp ekonomiye kazandırabilir ve çevre kirliliğini önleyebiliriz.
  • Bir ton kullanılmış kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı kullanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacaktır.
  • İnsanların birbirlerine gönderdiği mektupların % 44 'ü okunmamaktadır.
Bir ton kullanışmış kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı kullanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacaktır.
  • Yalnızca 100.000 aile gereksiz yazışmayı durdurursa, her yıl 150.000 ağaç kesilmekten kurtulacaktır.
  • Bir insan, ömrünün 8 ayını, gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirmektedir.
  • Bir büro elemanı yılda, 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atmaktadır.
  • Bir kere kullanıp atacağımız poşetler yerine, sürekli kullanabileceğimiz bez torba, seper ve fileleri tercih edelim.
  • Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan madde olduğu için yok edilmesi güçtür. Bu nedenle bu maddelerin mümkün olduğunca ayrı biriktirilip geri kazanılmaları sağlanmalıdır.
  • Plastik ambalaj atıkları yıkanıp granül haline dönüştürülerek ikincil ürün üretiminde ham madde olarak kullanılmaktadır. Sera örtüsü, otomotiv sektöründe plastik torba, marley, pis su borusu, elyaf ve dolgu malzemesi, araba yedek parçası yapımında kullanılmaktadır.
  • Yeni üretime kıyasla, matal ve plastikte % 95 enerji tasarrufu sağlarız.
  • Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edillmiş olacaktır.
  • Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, ciklet 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süre ile yok olmamaktadır.
  • Evsel atıklar arasında cam şişe ve kavanozların geri dönüşümü ülkemizde oldukça eski yıllara uzanmaktadır. Renklerine göre ayrılan cam şişe ve kavanozlar ve diğer cam atıklar krılarak cam tozu haline getirilir. Cam tozu, kum, kireç taşı ve soda külü ile karıştırılır ve yüksek sıcaklıkta şekillendirilerek yeni ürünlere dönüştürülür.
   evet yazının sonuna geldik uzun lafın kısası  evdeki atıklarımız aslında çöp değil birer enerji kaynağı :))

Ev aletleri ne kadar enerji harçar?

            
Evimizde bulunan birçok eşya var peki hiç düşündünüzmü ne kadar enerji harcardıklarını bugun size günlük hayatımızda kullandığımız eşyaların kaç w, kw harcadığı hakkında kısa bır bılgı verecem.

Çamaşır Makinası ne kadar elektrik harcar?
Ortalama bir çamaşır makinasının bir saatte tükettiği elektrik 750 Watt civarındadır.

Buzdolabı ne kadar elektrik harcar?
Araştırmalarımda eski buzdolaplarının saatlik tükettiği elektrik 150 Watt düzeyinde iken yeni çıkan A+++ enerjili buzdolaplarında bu oran neredeyse 3 kat azına kadar düşmektedir. Yani 40-50 Watt’lara kadar düşmektedir.

Televizyon ne kadar elektrik harcar?
 Genel olarak normal bir televizyon 175-250 Watt arasında elektrik harcamaktadır. Eski tüplü tvlerde bu sayı artıyordu.

Ben tek tek hepsını yazmak yerıne bunu bir tabloda göstereceğim sıze umarım evlerımızde  kullandığımız eşyaların ne kadar enerjı tukettığını öğrenırsek bır nebzede olsa enerji tasarrufu yapacağımıza ınanıyorum :)

          


TÜRKİYE’DE ELEKTRİK ENERJİSİ

Arkadaşlar bugun Türkiyenin Enerji bağımlılığı ile ilgili bilgilerimi paylaşacağım. Ülkemiz gelişmekte olan bir ülke ve enerjiye fazlası ıle aç geçen yıl ülkemiz 254,5 milyar kw enerji harcadı peki ne kadar enerji ürettik 64,044 mw aradaki fark çok fazla değil mi? Türkiye yaklaşık %76 oranında enerjiye dışa bağımlı sadece %24ünü  karşılayabiliyoruz. Yapılan ithalatın %82'sini petrol ve doğal gaz oluşturuyor. Türkiye enerjiye verilen önemi son yıllarda arttırdı dıye bılırım bunun en barız örneği sinop ve akkuyu nükleer santralleridir 2022de bitmesi planlanan ıkı nükleer santralle toplamda ülkemizin kurulu gücünün 64.612 mw dan 130.000 mw' a cıkması planlanmaktadır ama bu bile çok yetersız alternatif enerji kaynakları ile açığı kapatmamız lazım bu anlamdada büyük projeler var konyadakı dünyanın en büyük güneş santrali kurulacak 3bin mw bir proje bunlar gayet sevındırıcı ıkı nükleer santralden sonra 3. santralı kendı mühendıslerımızın  yapacak olmasıda kadarda gurur verıcı bır şey yoktur heralde :) bir mühendis adayı olarak bunları düşünüyorum.

31 Mart 2014 itibarıyla Türkiye`de elektrik enerjisi kurulu gücü 64.612 MW`tır.
2013 sonu itibarıyla Türkiye`de elektrik enerjisi kurulu gücü 64.044 MW`tır.
                             

İlk yazım

Merhabalar ben Yasin TÜRKMEN Enerji Sistemleri Mühendisliği okuyorum bu benım ilk blogum  elımden geldığınce bırşeyler paylaşıp sızı bılgılendıreceğim.